هر موجودی برای ادامه حیاط علاوه بر مواد غذایی و اکسیژن نیازمند شرایط مساعد آب و هوایی بوده و در این شرایط آب و هوایی است که میتواند تمامی مراحل رشد را طی کرده و به تکامل برسد. موجودات زنده بهویژه ماهیها طی میلیونها سال با شرایط آب و هوایی منطقه بومی خودسازگار شده و در صورت تغییر آن شرایط دچار استرس و بیماری خواهند شد لذا هر آکواریوم داری میبایست با استفاده از تجهیزات لازم ازجمله بخاری آکواریوم شرایط طبیعی را برای این موجودات زیبا شبیهسازی نماید.
آسایش و راحتی ماهی و سایر موجودات زنده آکواریوم تا حد بسیار زیادی به دما و پارامترهای شیمی آب بستگی داشته و درصورتیکه این شرایط برای آنها فراهم باشد، باگذشت زمانبر زیبایی آنها افزوده خواهد شد. تغییرات ناگهانی در شرایط آب و هوایی محیط زندگی موجودات زنده آکواریوم باعث ایجاد شوک، استرس و بیماری آنها خواهد شد.
ماهیها و سایر موجودات زنده آبزی بهویژه سختپوستان و خزندگان موجوداتی خونسردی هستند که در محیط بومی خود با تغییرات دمایی 2 الی 4 درجه سانتیگراد در طول شبانهروز سازگار شده، لذا به تغییرات دمایی بیش از این مقدار حساس هستند. ماهیها و سایر موجودات آبزی برای حرکت در آب نیازمند انرژی بوده و در صورت سرد بودن آب، مقدار انرژی موردنیاز آنها برای حرکت در آب افزایش خواهد یافت به همین دلیل در آبهای سرد از تحرک کمتری برخوردار بوده ولی در آبهای گرم تحرک آنها افزایش مییابد.
بخاری آکواریوم
متخصصین آکواریوم برای افزایش راحتی موجودات زنده آکواریوم میکوشند تا حد توان شرایط زندگی و آب و هوایی بهویژه دمای آب را در آکواریوم همانند محیط طبیعی آنها شبیهسازی نمایند. غالباً ماهیها و موجودات زینتی آکواریوم، بومی مناطق گرمسیر بوده و به تغییرات دمایی بهویژه کاهش دما حساس بوده و به دمای 25 الی 30 درجه سانتیگراد خو گرفتهاند.
در فصول سرد با کاهش دمای محیط، دمای آب آکواریوم نیز کاهش خواهد یافت به همین دلیل برای جلوگیری از ایجاد استرس و شوک در موجودات زنده آکواریوم، میبایست دمای آب را همانند محیط طبیعی آنها در دمای مشخصی ثابت تنظیم نمود. بخاری یکی از تجهیزات ضروری آکواریوم است برای افزایش دما در حد معینی در آکواریوم بکار برده میشود.
بخاری پس از تنظیم درجه آن بهصورت خودکار دمای آب آکواریوم را طول شبانهروز و در همه فصول گرم کرده و از کاهش دما آن جلوگیری میکند. بسیاری از افراد مبتدی برای صرفهجویی و کاهش هزینه از خرید بخاری خودداری کرده و یا از برندهای نامرغوب با دقت کم استفاده میکنند به این امید که میخواهند آکواریوم خود را در محیطی گرم نصب و راهاندازی نمایند؛ غافل از اینکه تغییرات دمایی متعدد در طول شبانهروز علاوه بر بروز شوک باعث بیماری و مرگ ماهیها خواهد شد.
بخاری آکواریوم گیاهی
در راهاندازی آکواریوم های بدون گیاه صرفاً با ماهی سروکار داریم به همین دلیل دمای آب آکواریوم برحسب نیازهای دمایی ماهیها تنظیم میشود ولی در آکواریومهای گیاهی، طراحان آکواریوم سعی میکنند با استفاده از انبوهی گیاهان یک منظره زیبا طراحی کنند و به همین دلیل که در اینگونه آکواریوم ها بیشتر با گیاهان سروکار داریم تمرکز اصلی خود را بر نیازهای دمایی گیاهان متمرکز میکنیم. طراحان آکواریومهای گیاهی علاوه بر توجه به نیازهای دمایی گیاهان به دلیل وجود سایر موجودات زنده در اینگونه آکواریوم ها بایستی به دمای قابلتحمل آنها نیز توجه کرده و برحسب دمای موردنیاز گیاهان اقدام به انتخاب ماهی و سایر موجودات زنده آکواریوم نمایند.
گیاهان آکواریوم آب شیرین سرمادوست بوده در دمای بیش از 25 درجه سانتیگراد، شروع به پلاسیده و لینچ شدن کرده و بهمرورزمان در آب حل میشوند. ماهیها برعکس گیاهان، موجوداتی گرمادوست هستند و در مقابل کاهش دما بسیار آسیبپذیر هستند به همین دلیل در آکواریومهای گیاهی توصیه میشود از ماهیهایی استفاده نمایید که تحمل دمای 25 درجه و کمتر از آن را داشته باشند.
گونههای مختلفی از گیاهان در آکواریوم گیاهی کاشته میشود که هرکدام نیازهای دمایی متفاوتی داشته به همین دلیل در انتخاب گیاه بایستی گونههایی که ازنظر نیازهای آب و هوایی به هم نزدیکتر هستند انتخاب نمایید. در بین گیاهان آکواریوم برخی از واریته های آنوبیاس تحمل دمای بیش از 30 درجه را داشته و به همین دلیل از آنها در آکواریومهای ماهیهای سیچلاید و دیسکس استفاده میشود.
بخاری زیر بستر یکی از بخاریهای حرفهای آکواریوم است که در آکواریوم پلنت حرفهای مورداستفاده قرار میگیرد این بخاری در کف آکواریوم نصبشده و در زیر بستر مدفون میشود. آب گرم تولیدشده توسط این بخاری در زیر بستر به سمت بالا حرکت کرده و آب سرد جایگزین آن خواهد شد؛ جابهجایی آب سرد و گرم باعث ایجاد جریان ملایم آب در زیر بستر شده که علاوه بر کمک به چرخه نیتروژن در رشد گیاهان کمک بسزایی میکند.
اجزای بخاری آکواریوم
بخاری آکواریوم در انواع مختلف با کاربردهای متفاوتی ساخته میشود که هر یک دارای قطعات مختلفی بوده به همین دلیل در این مقاله به بررسی قطعات بخاری آکواریوم که در عموم آنها تعبیه میشود خواهیم پرداخت.
بدنه: قطعات بخاری در داخل بدنه نصبشده و از تماس سایر قطعات با آب و موجودات زنده آکواریوم پیشگیری میکند. جنس بدنه از پیرکس نشکن، استیل و تیتانیوم و بهصورت مستطیل و استوانهای ساخته میشود.
بدنه المنت: لوله چینی که بهصورت لولهای ساختهشده و المنت بر روی آن نصب میشود.
چراغ بخاری: یکی از قطعات مهم بخاری، چراغ ال ای دی بوده که روشن یا خاموش بودن آن بیانگر روشن و خاموش بودن بخاری است.
المنت بخاری: المنت سیمی فنری شکل است که بر روی بدنه المنت نصبشده و از آن برای تولید گرما در بخاری استفاده میشود.
پلاتین یا ترموستات بخاری آکواریوم: ثابت نگهداشتن دما توسط بخاری، نیازمند استفاده از یک حسگر برای تشخیص دما و قطع و جریان برق است که به آن ترموستات گفته میشود. ترموستات در صورت کاهش دما بهصورت خودکار بخاری را روشن و با افزایش دما بخاری را خاموش کرده و با همین روش علاوه بر حفظ دمای آکواریوم باعث صرفهجویی در مصرف برق میشود.
پیچ تنظیم دما بخاری: پیچ تنظیم دما به صفحه اعدادی که روی بخاری تعبیهشده است متصل بوده و با چرخش این پیچ اعداد کاهش یا افزایش و یا کاهش مییابند. برای تنظیم دمای بخاری کافی است با چرخاندن پیچ تنظیم دما عدد مدنظر خود را مشخص نمایید.
بادکش یا گیره بخاری: از بادکش یا گیره برای اتصال بخاری به شیشه آکواریوم استفاده میشود.
محافظ بخاری آکواریوم: در برخی از مدلهای بخاری داخل قالبی از جنس پلاستیک نصب میشوند که از برخورد مستقیم موجودات زنده آکواریوم با شیشه آن جلوگیری میکند.
انتخاب بخاری آکواریوم
بسیاری از افراد مبتدی بدون داشتن هیچگونه اطلاعاتی از آکواریوم اقدام به خرید بخاری میکنند غافل از اینکه انتخاب بخاری آکواریوم به عوامل مختلفی مانند محل نصب آکواریوم، نوع آکواریوم و حجم آب آکواریوم بستگی دارد. طراحان آکواریوم در طراحی آکواریوم برای انتخاب بهترین بخاری، بالاترین عملکرد نکات متعددی مدنظر قرار میدهند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
یکی از مهمترین نکات در طراحی آکواریوم مخفی کردن تجهیزات آن از دید بیننده است به همین دلیل طراحان سعی میکنند تجهیزات مختلف آکواریوم را در پشت دکور و یا در داخل فیلتراسیون آکواریوم (فیلتر سطلی و فیلتر سامپ) نصب نموده و با این روش آنها را از دید بیننده مخفی نمایند. محل نصب بخاری آکواریوم یکی دیگر از نکاتی است که میتواند در عملکرد و بازدهی آن تأثیر بسزایی داشته باشد برای مثال در صورت نصب آن در زیر بستر، بخاری علاوه بر تولید گرما باعث ایجاد جریان آب در زیر بستر خواهد شد.
طراحان آکواریوم در راهاندازی آکواریومهای بدون گیاه که به آکواریومهای گوشتخوار معرف هستند؛ عمدتاً از بخاریهای داخلی، متناسب با حجم آکواریوم خود استفاده کرده و سعی میکنند آن را در پشت دکور آکواریوم مخفی نمایند. طراحان آکواریوم گیاهی تمرکز خود را بر منظره مدنظر خود گذاشته و برای جلوگیری از دیدن بخاری و صرفهجویی در فضای داخلی آکواریوم، آن را در سیستم فیلتراسیون نصب میکنند.
طراحان آکواریوم در آکواریومهای پلنت از انواع بخاری اکسترنال و داخلی استفاده میکنند؛ برای مثال در آکواریومهای که به فیلتر سطلی و سامپ مجهز هستند بخاری در داخل فیلتر نصب میشود. بخاری زیر شنی آکواریوم یکی دیگر از انواع بخاری است که در کف و زیر بستر آکواریومهای گیاهی نصبشده و علاوه بر گرم کردن آب باعث ایجاد جریان آب در زیر بستر میشود.
پس از انتخاب نوع بخاری، نوبت انتخاب قدرت آن متناسب با حجم آب است. بسیاری در انتخاب قدرت بخاری سردرگم میشوند درصورتیکه انتخاب آن امری بسیار ساده بوده و کافی است به ازای هر لیتر آب، یک وات به توان بخاری اضافه گردد.
در صورت قرار دادن بخاری ضعیف در آکواریوم، بخاری برای گرم کردن آب دائماً روشن مانده و همین امر علاوه بر احتمال کاهش دما باعث افزایش هزینه برق و استهلاک زیاد آن خواهد شد. بخاری قوی در آکواریوم کوچک نیز بهسرعت دمای آب را افزایش داده و موجودات زنده آکواریوم نمیتوانند خود را با تغییرات دمایی تطبیق داده و دچار شوک، بیماری و مرگ خواهند شد.
علاوه بر حجم آب آکواریوم یکی از موارد حائز اهمیت در انتخاب قدرت بخاری، اختلاف دمای محیط با دمای مدنظر شما برای آب است. در صورت اختلاف دمای آب با دمای محیط، دمای آب آکواریوم از طریق شیشهها و سطح آب تحت تأثیر دمای محیط قرارگرفته و از ثبات کافی برخوردار نخواهد بود.
با توجه به توضیحات بالا توصیه میکنیم در انتخاب بخاری به اختلاف دمای محیط با دمای مدنظر خود توجه نموده و بر اساس جدول زیر قدرت بخاری خود را انتخاب نمایید.
طرز کار بخاری آکواریوم
پس از نصب بخاری در آکواریوم و اتصال آن به پریز برق ترموستات دمای آب را با دمایی که توسط پیچ تنظیم دما مشخصشده مقایسه کرده و در صورت کاهش بیش از 5 درجه دمای آب، ترموستات جریان برق را به المنت بخاری وصل کرده و المنت شروع به گرم کردن بخاری و آب آکواریوم خواهد کرد. درصورتیکه افزایش بیش از 5 درجه دمای آب آکواریوم ترموستات جریان برق متصل به المنت را قطع نموده و از افزایش دما جلوگیری خواهد کرد.
انواع بخاری آکواریوم
همانطور که گفته شد یکی از دلایل استرس ماهیها و موجودات زنده آکواریوم کاهش دمای آب است به همین دلیل استفاده از بخاری در تمامی فصول برای افزایش دما در حد مشخصشده ضروری بوده و از ایجاد استرس و بیماری ماهی پیشگیری میکند.
بخاریها برحسب عملکرد به دو نوع بخاریدستی و بخاری خودکار تقسیم میشوند. بخاریدستی اولین نوع بخاری بود که برای گرم کردن آب آکواریوم مورداستفاده قرارگرفته و در آن دما بهوسیله دست تنظیم و ثابت میشود.
این بخاریها به دلیل عدم نصب ترموستات دائم روشن بوده و میبایست مرتباً توسط فردی چک و تنظیم میشد که امری غیرممکن است. در گذشته این بخاری بهصورت گسترده مورداستفاده قرارگرفته و غفلت صاحبان آن در تنظیم دما باعث مرگ گسترده موجودات زنده آکواریوم میشده است.
با توسعه صنعت آکواریوم، ترموستات بر روی بخاریها نصبشده و انواع بخاری خودکار تولید و انواع دستی آن منسوخ گردید. بخاریهای خودکار به لطف ترموستات نصبشده روی آنها با کاهش و افزایش دما، روشن و خاموش شده و دمای آب را در دمای مشخصی ثابت نگه میدارند.
بخاری خودکار آکواریوم از تنوع بالایی برخوردار بوده و بر اساس محل نصب به دو نوع بخاری داخلی و بخاری خارجی یا اکسترنال تقسیم میشوند. یکدیگر از تقسیمبندیهای بخاری نحوه تنظیم دمای آن بوده زیرا برخی از بخاریها بهوسیله پیچ تنظیم دما و در برخی از آنها که به بخاری دیجیتال معروف است توسط دکمه و صفحهنمایشی که بر روی آن تعبیهشده تنظیم میشود.
در این مقاله ما بخاریهای خودکار را در سه دسته بخاری داخلی یا غوطهور، بخاری خطی آکواریوم و بخاری زیر بستر آکواریوم تقسیمبندی کرده و به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
بخاری داخلی آکواریوم
بخاری داخلی یا بخاری غوطهور آکواریوم، عمومیترین نوع بخاری است که معمولاً به شکل استوانهای و مکعب مستطیل ساخته و در بازار عرضه میشود. بخاریهای داخلی ازلحاظ کارایی و عملکرد کاملاً مشابه هم بوده و در آکواریومهای آبشور و شیرین مورداستفاده قرار میگیرند.
بخاری غوطهور به دلیل قیمت پایین و کارایی ساده بهصورت گسترده مورداستفاده قرار میگیرد. جنس بدنه این بخاری معمولاً از شیشه پیرکس نشکن، استیل و تیتانیوم ساختهشده و بهوسیله بادکشهایی به شیشه داخلی آکواریوم متصل میشود.
یکی از مشکلات شایع در استفاده از این بخاری، شکستن شیشه آن به دلیل کمتوجهی به سرم و گرم شدن شیشه آن است. بسیاری از افراد مبتدی هنگام راهاندازی این بخاری، آن را خارج از آب به برق وصل کرده که همین کار باعث سرد و گرم شدن شیشه و شکستن آن خواهد میشود.
توصیه میکنیم قبل از روشن کردن بخاری، ابتدا داخل آکواریوم پر از آب نصبکرده و پس از 10 الی 15 دقیقه و همدمایی شیشه با آب بخاری را به پریز برق وصل کنید. در صورت که قصد خارج نمودن بخاری از آکواریوم را دارید ابتدا آن را از برق کشیده و پس از 10 الی 15 دقیقه که شیشه بخاری خنک و با دمای آب همدما شد از آب خارج نمایید.
نحوه نصب بخاری داخلی آکواریوم
بخاری مناسب آکواریوم خود را متناسب با حجم آب و اختلاف دمای محیط انتخاب خریداری نموده سپس تمام قطعات آن را از کارتن خارج کرده و با لیست قطعات درجشده در دفترچه راهنما مطابقت دهید. بخاری و قطعات آن را داخل آبنمک یا پرمنگنات ضدعفونی کرده و بهخوبی آبکشیده و دمای آن را برحسب دمای موردنیاز ماهی و سایر موجودات زنده آکواریوم توسط پیچ تنظیم دما روی عدد مدنظر تنظیم نمایید.
به یاد داشته باشید با تنظیم بخاری روی عدد مدنظر، بخاری بهوسیله ترموستات بهصورت خودکار آب را تا همان درجه گرم خواهد کرد. پس از آبگیری آکواریوم بادکشهای بخاری را بافاصله یکسان بر روی شیشه آن قرار داده و در مجاورت فیلتر داخلی و یا سنگ هوا نصب نمایید زیرا با این روش آب گرم همراه جریان آبی که توسط فیلتر داخلی و سنگ هوا تولید میشود بهصورت یکنواخت در همه مناطق پخش خواهد شد.
درپوش لاستیکی بخاری که در ابتدای شیشه آن نصبشده مانع ورود آب به داخل آن شده و از اتصالی در آب جلوگیری میکند به همین دلیل توصیه میشود قسمت درپوش آن بالای سطح آب قرارگرفته تا از نشت آب به داخل آن (بهویژه بخاریهای چینی) پیشگیری نماید. در صورت راکد بودن آب در محل نصب بخاری، آب آن قسمت بهشدت افزایش مییابد به همین دلیل علاوه بر کاهش دما در سایر نقاط آکواریوم، موجودات زنده آکواریوم از نزدیک شدن به این منطقه از آکواریوم خودداری کرده و فضای کمتری برای شنا کردن آنها باقی خواهد ماند.
پس از آبگیری و نصب بخاری داخل آکواریوم، دوشاخه بخاری را به پریز برق متصل کنید تا چراغ آن روشنشده و شروع به کار کند. توصیه میکنیم برای اطمینان از صحت عملکرد آن، هر 15 دقیقه دمای آب را چک کنید و از خاموش شدن بخاری پس از تنظیم دمای آب مطمئن شوید.
بخاری زیر بستر آکواریوم
بخاری زیر بستر یکی از انواع بخاری خودکار آکواریوم است که در آکواریومهای گیاهی بهویژه نانو که ابعاد بسیار کوچکی دارند بهصورت گسترده مورداستفاده قرار میگیرد. المنتهای این بخاری همانند شلنگ در کف و زیر بستر نصبشده و با همین روش باعث صرفهجویی در فضای داخلی میشود.
با روشن شدن بخاری آب گرم تولیدشده در زیر بستر به سمت بالا رفته و آب خنکتر جایگزین آن میشود. با جابهجایی آب گرم و سرد جریان ملایمی همانند دم و بازدم در زیر بستر ایجاد میشود که علاوه بر پخش گرما بهصورت یکنواخت در کل آکواریوم، باعث بهبود رشد گیاهان و چرخه نیتروژن میشود. نحوه کاربرد و نکات استفاده از این بخاری مشابه سایر بخاریها بوده و تفاوت آن صرفاً در استفاده از این بخاری در کف بستر است.
از معایب بخاری زیر بستر یا زیر شنی به عدم دسترسی آن در کف بوده که با توجه به مزایای آن در صرفهجویی در فضای داخلی و گرما یکنواخت تولیدشده توسط، استفاده از آن را در آکواریومهای پلنت توجیه میکند.
بخاری خطی آکواریوم
بخاری خطی همانند رابط شلنگ در دو سرخود دارای یک ورودی و یک خروجی است که بهوسیله گیرهایی، در بین شلنگ آب سیستم فیلتراسیون (فیلتر سطلی و فیلتر سامپ) نصبشده و با عبور آب از داخل آن باعث گرم شدن آب میشود. با توجه به دسترسی آسان به بخاری زیر شنی تنظیم دما در آن بهراحتی امکانپذیر بوده و به دلیل عبور جریان آب از داخل آن، ترموستات این بخاری بهصورت دقیقی دمای آب را در حد مشخص تثبیت میکند.
از معایب این بخاری به هزینه اولیه زیاد آن و افزایش تعداد اتصالات سیستم فیلتراسیون درنتیجه احتمال افزایش نشتی آب میتوان اشاره نمود. مزیتهای بخاری خطی آکواریوم دسترسی آسان، صرفهجویی در فضای داخلی، پخش یکنواخت آب در آکواریوم و عدم نیاز به خنک شدن آن در هنگام سیفون آب است که استفاده از آن را باوجود معایب گفتهشده در آکواریوم پلنت توجیه میکند.
توصیه میکنیم بهمنظور استفاده بهینه از این بخاری قبل از استفاده از آن دفترچه راهنما آن را مطالعه نموده و موارد زیر را در نصب آن موردتوجه قرار دهید:
- تجمع حباب در بخاری خطی باعث اختلال در عملکرد و آسیب به آن درنتیجه کاهش دما خواهد شد. برای جلوگیری از آسیب به آن توصیه میکنیم قبل از استفاده، بخاری را تکان داده تا حبابها هوا از آن خارجشده سپس آن را بهصورت عمودی نصب کنید.
- بهمنظور افزایش بهرهوری بخاری توصیه میکنیم آن را در شلنگ خروجی سیستم فیلتراسیون آکواریوم نصب نمایید.
نکاتی که در استفاده از بخاری باید مدنظر قرار داد
- در صورت افزایش دما توصیه میکنیم مجدد دمای بخاری را بر اساس کمترین دمای قابلتحمل ماهیها، تنظیم نموده و در صورت عدم کاهش دما صحت عملکرد آن و اختلاف دمای محیط را دمای آب بررسی کنید. در صورت سالم بودن بخاری و گرم بودن محیط از موج ساز آکواریوم برای کاهش دما استفاده نمایید.
- از سهراهی برق ضعیف برای اتصال تجهیزات آکواریوم به برق خودداری کنید زیرا بخاری به دلیل توان بالا باعث فشار به سیم سهراهی شده و احتمال بروز حادثه را افزایش خواهد داد.
- ماهیها و موجودات زنده آکواریوم خود را ازنظر نیازهای دمایی متناسب باهم انتخاب کرده و دمای بخاری را برحسب دمای موردنیاز آنها تنظیم نمایید.
- برای پیشگیری از کاهش و افزایش دمای آب آکواریوم توصیه میکنیم از راهاندازی آکواریوم گیاهی خود در مسیر جریان هوا خودداری نمایید.
- پس از نصب بخاری داخل آکواریوم 10 الی 15 دقیقه صبر کنید تا دمای شیشه و ترموستات با آب همدما شده و ترموستات بخاری بر اساس دمای آب شروع به کار نموده و از شکستگی آن جلوگیری گردد.
- بهمنظور پیشگیری از سرد و گرم شدن شیشه بخاری و شکستن آن، ده دقیقه قبل از سیفون آب آکواریوم آن را از برق بکشید تا بهمرور با آب همدما شود.
- خارج از آب بههیچعنوان بخاری را به برق وصل نکنید زیرا این امر باعث آسیب و شکستگی شیشه آن خواهد شد.
- با نصب دماسنج آکواریوم نحوه عملکرد بخاری را تحت نظر داشته باشید.
- به دلیل احتمال خرابی بخاری همواره در آکواریوم خود از دماسنج استفاده کرده و بهوسیله آن عملکرد بخاری خود را تحت نظر داشته باشید.
- بخاری را در مسیر جریان آب نصب نمایید تا آب گرم بهوسیله جریان آب در همه نقاط آکواریوم بهطور یکسان پخش شود.
- در صورت عدم وجود جریان مناسب آب، از دو بخاری با توان برابر در دو طرف آکواریوم استفاده نمایید.
- بهصورت دورهای بهوسیله پیچ تنظیم دمای بخاری، روشن و خاموش شدن بخاری را ارزیابی نموده و از عملکرد صحیح ترموستات آن مطمئن شوید.
- پس از آبگیری آکواریوم برای جلوگیری از افتادن بخاری داخل آن به دلیل برخورد ماهیها، حتماً بخاری را به جداره شیشه محکم کنید.
- بهصورت دورهای عملکرد گیره و بادکش بخاری را تست نموده و در صورت لزوم جایگزین نمایید.
- برای افزایش بهرهوری بخاری، هنگام نظافت آکواریوم سطح آن را تمیز کنید.
- در بخاریهای داخلی برای پیشگیری از نشت آب به داخل بخاری تا حد توان از قرار دادن بخاری بهطور کامل زیر آب پرهیز نمایید.
نکاتی که باید در انتخاب و خرید بخاری مدنظر قرار داد
- هنگام خرید از برندهای معتبر که دارای قطعات یدکی هستند انتخاب کنید تا در صورت نیاز به تعمیر آن، قطعات یدکی در دسترس باشد.
- بخاری انتخاب کنید حداکثر توان آن مناسب دمای موردنیاز ماهیهای شما باشد زیرا در صورت خرابی ترموستات بخاری قوی، دمای آب بهسرعت کاهش یا افزایشیافته و تمام موجودات زنده خواهند مرد.
- توصیه میکنیم هنگام خرید، بخاریهایی که دارای المنت ضخیمتری هستند انتخاب کنید زیرا بهمرور با استفاده از بخاری المنتهای آن مستهلکشده و از بین خواهد رفت.
- در هنگام خرید و تست بخاری بهصرف روشن شدن لامپ آن بسنده کرده و از روشن نگهداشتن آن در بیرون از آب اجتناب نمایید.
- در انتخاب بخاری به ازای هر لیتر آب یک وات قدرت بخاری را اضافه (50 لیتر آب، 50 وات) نمایید و در صورت وجود اختلاف دمای محیط و دمای آب، قدرت آن را بر اساس جدول راهنمایی که در بالا برای این منظور پیشبینیشده مراجعه نمایید.
- در هنگام خرید به طول بخاری توجه نمایید تا بیشازحد از آب آکواریوم بیرون نمانده و از آن خارج نشود.
- یکی از دلایل شایع تعمیر بخاری شکستن شیشه آن است به همین به افراد مبتدی توصیه میکنیم از بخاریهای استیل استفاده کنند.
- در صورت عدم وجود جریان مناسب آب در آکواریوم از دو بخاری با توان برابر در دو طرف آکواریوم استفاده نمایید.
- توصیه میکنیم در هنگام خرید بخاری شیشهای، بخاری انتخاب کنید که دارای شیشه یدکی بوده تا در صورت شکستن آن نیازی به خرید مجدد بخاری نبوده و صرفاً با تعویض شیشه تعمیر شود.
با سپاس از اینکه سایت تنگیتو را برای مطالعه این مقاله انتخاب کردید