پمپ آب آکواریوم یکی از تجهیزاتی است که برای ایجاد گردش آب و جلوگیری از راکد شدن آن در برکههای مصنوعی و استخرهای پرورش ماهی بهصورت گسترده مورداستفاده قرار میگیرد. همه ما با گودالهای بزرگ آب که بوی تندی از آن متصاعد میشود برخورد داشتهایم؛ آب این گودالها راکد بوده و پس از گذشت مدتزمانی کوتاهی فاسد و متعفن میشوند.
آکواریوم و برکهها نیز در صورت نداشتن جریان مناسب، پس از مدت کوتاهی سطح اکسیژن محلول در آب آنها به دلیل عدم تبادل گازی کاهشیافته و گازهای سمی در آن انباشته و زندگی را برای موجودات زنده غیرممکن میکند.
پمپ آب آکواریوم
یکی از مهمترین نکاتی که در آکواریوم وجود جریان ملایم و ممتد در تمام بخشهای آکواریوم است. جریان آب علاوه بر پخش شدن گرما، از رشد برخی از جلبکها جلوگیری کرده و باعث افزایش تبادل گازی، دفع گازهای سمی و افزایش میزان اکسیژن محلول در آب میشود.
طراحان آکواریوم برای ایجاد جریان آب در آکواریوم، معمولاً از تجهیزاتی مانند فیلتراسیون آکواریوم، پمپ هوا، تجهیزات هواسازی، سنگ هوا و موج ساز استفاده میکنند. در صورت استفاده از تجهیزات ذکرشده و عدم وجود جریان مناسب میبایست از پمپ آب آکواریوم یا واترپمپ آکواریوم استفاده گردد.
کاربرد پمپ آب آکواریوم عبارت است از:
- برای ایجاد جریان آب بهمنظور جلوگیری از راکد شن آب
- هوادهی بهمنظور تبادل گازی برای دفع گازهای سمی و اکسیژنرسانی به آب
- جابجایی آب از طریق وسایل مختلف مانند کفگیرها، فیلترها، اسکیمرها و غیره.
- سایر موارد مانند تخلیه آب، ایجاد آبشار و آبنما، آبیاری قطرهای در پالاداریوم و کشاورزی
در حال حاضر باگذشت زمان و پیشرفت صنایع آکواریوم، قدرت واترپمپها افزایشیافته و صدای تولیدشده در آنها نیز کاهشیافته است. مقدار و شدت آب خروجی واترپمپ به عوامل متعددی مانند قدرت واترپمپ، سرعت چرخش روتور، طراحی پروانه روتور، قطر ورودی و خروجی بستگی دارد.
قطعات پمپ آب آکواریوم
واترپمپ آکواریوم در مدلهای متنوع با کاربردهای متفاوت طراحی و در بازار عرضه میگردد که برحسب نوع آنها تعداد و کاربرد قطعات تغییر میکند به همین دلیل در این بخش به تشریح قطعات پرمصرف ترین مدل آنها میپردازیم.
- بدنه: قطعات و اجزای واترپمپ آکواریوم به بدنه پمپ متصل و سرهم میشوند.
- روتور مغناطیسی: روتور در اثر میدان مغناطیسی سیمپیچ داخل بدنه به دور خود چرخیده و توسط پرههای خود نیروی گریز از مرکز ایجاد میکند. در اثر نیروی گریز از مرکز آب از ورودی کشیده و به سمت خروجی پمپاژ میکند.
- پوشش پروانه: با چرخش پروانه حول محور خود نیروی گریز از مرکز در واتر پمپ ایجادشده و همین نیروی باعث مکش آب از ورودی و پمپاژ آن به خروجی میشود.
- دستگیره تنظیم جریان: توسط دستگیر شدت آب خروجی تنظیم میشود.
- پوشش فیلتر آب: پوشش فیلتر برای جلوگیری از ورود ذرات معلق آب به داخل روتور واترپمپ تعبیهشده است.
- بادکش: بادکشها برای نصب و اتصال واترپمپ به دیواره سطوح بر روی واترپمپ تعبیهشده که در برخی از مدلها بر روی قطعهای بهصورت کشویی از پمپ جداشده و در سایر مدلها مستقیم بر روی پمپ چسبیده است.
- ورودی: آب از محل ورودی به داخل واترپمپ مکیده میشود.
- خروجی: آب مکیده شده توسط روتور پمپ از محل خروجی واترپمپ خارج میشود.
- موتور الکتریکی واترپمپ: موتور الکتریکی در داخل بدنه پمپ نصبشده و بااتصال پمپ به برق، میدان مغناطیسی تولیدشده توسط آن باعث گردش روتور به دور محور خود میشود.
- سیم و دوشاخه: سیم و دوشاخه برای اتصال پمپ به برق شهری بر روی آن نصبشده است.
طرز کار پمپ آب آکواریوم
نحوه کار پمپ آب آکواریوم به این صورت است که بااتصال دوشاخه سیم برق واترپمپ، به پریز برق موتور الکتریکی آن جریان برق را به میدان مغناطیسی تبدیل کرده و روتور پمپ را داخل آن به چرخش در میآورد. چرخش روتور باعث به وجود آمدن نیروی گریز از مرکز شده و آب را از محل ورودی واتر پمپ به داخل مکیده و با فشار به سمت خروجی پمپاژ میکند.
طریقه نصب پمپ آب آکواریوم
در کارتن هر کالایی علاوه بر کالای اصلی متعلقات و راهنمای راهاندازی آن قرار داده میشود. با توجه به متنوع بودن برندها و مدلهای مختلف واترپمپ، متعلقات مختلفی در کارتن آنها قرار داده میشود.
در برخی از مدلها به همراه پمپ آب شلنگ هوا، لولههای ورودی و خروجی با قطرهای مختلف درکارتن آن قرار داده میشود. توصیه میکنیم برای نصب تجهیزات آکواریوم ابتدا راهنما را مطالعه نموده و قطعات داخل کارتن را با قطعات قیدشده در راهنما مقایسه و از کامل بودن آنها مطمئن شوید سپس بر اساس راهنمای راهاندازی، نسبت به متصل نمودن قطعات و راهاندازی آن اقدام نمایید.
قطعات پمپ (شلنگ هوا، لوله ورودی و خروجی) مدنظر خود را انتخاب نموده با آبنمک یا پرمنگنات ضدعفونی کرده و سپس بهخوبی آبکشی نمایید. قطعات را به هم وصل نموده و توسط بادکشهای متصل به بدنه در محل موردنظر نصب کنید.
در برخی از این مدلهای واترپمپها علاوه بر ایجاد جریان اب، از آنها برای هوادهی به آب استفاده میشود. در این پمپها محلی برای اتصال شلنگ هوا پیشبینیشده که در صورت اتصال سر آن به محل ورودی هوا بر روی پمپ و قرارگیری سر دیگر شلنگ هوا در خارج آکواریوم، هوا به داخل پمپ مکیده شده و پس از مخلوط شدن با آب به داخل آکواریوم پمپاژ میشود.
معمولاً هوادهی در واترپمپهایی که از این قابلیت برخوردار هستند با صدایی همراه است که میتواند برای برخی آزاردهنده باشد. علاوه بر صدای تولیدشده در این پمپها در صورت خرابی پمپ، هوادهی در آکواریوم متوقفشده و موجودات زنده آکواریوم تلف خواهند شد به همین دلیل توصیه میکنیم در آکواریوم برای هوادهی صرفاً از پمپ هوا برای هوادهی استفاده نمایید.
تمیز کردن واتر پمپ آکواریوم
برای تمیز کردن واترپمپ آکواریوم کافی است پمپ را از آکواریوم خارج کرده و قطعات آن را پس از جدا کردن با دستمال و آب بهخوبی تمیز کرده و شستشو دهید. توصیه میکنیم از استفاده مواد شوینده (بهشدت برای موجودات زنده آکواریوم کشنده است) برای شستشوی تجهیزات آکواریوم پرهیز نموده و صرفاً به شستن با آب اکتفا کنید.
پس از تمیز کردن و آبکشی واترپمپ و قطعات آن را به هم متصل نموده و در محل موردنظر نصب نمایید.
انواع پمپ آب آکواریوم
واتر پمپ آکواریوم در دو نوع داخلی و خارجی ساخته میشود که در ادامه به تشریح هر یک خواهیم پرداخت.
پمپ آب داخلی
واترپمپ داخلی آکواریوم در آب قرارگرفته و معمولاً از آن برای جابهجایی آب در تجهیزاتی مانند فیلتر اسمز معکوس، فیلتر سامپ استفاده میشود. پمپهای داخلی آب آکواریوم را مکیده و پس از عبور آن از دستگاههای متصل به خود مانند چیلر و لامپهای Uv مجدد به آکواریوم برمیگرداند.
از مزایای واتر پمپ داخلی به نصب آسان و صدای کمتر نسبت به پمپهای خارجی میتوان اشاره نمود. واترپمپها داخلی در کنار مزایای خود دارای معایبی نیز هستند که عبارت است انتقال گرما تولیدشده توسط پمپ به آب، خرابی پمپ روشن در مخازن بدون آب، اشغال فضای داخلی آکواریوم و کاهش زیبایی دکور
پمپ آب خارجی
واتر پمپ خارجی آکواریوم برخلاف واترپمپهای داخلی بایستی در خارج آب نصب و بهکارگیری گردد. واترپمپهای خارجی معمولاً در برکهها و برای تخلیه آب مخازن مورداستفاده قرار میگیرد. در واترپمپ خارجی محل ورودی و خروجی لوله به شلنگ متصل شده و با روشن شدن پمپ از محل ورودی مکیده شده به سمت خروجی هدایت میشود.
واترپمپ خارجی آکواریوم نسبت به پمپ داخلی صدای زیادی تولید کرده و برای هدایت آب نیازمند به لولهکشی است.
نکاتی که باید در انتخاب و استفاده از واتر پمپ به آن توجه نمود:
- معمولاً بر روی کارتن واتر پمپ جدول و راهنمای انتخاب مدل مدنظر چاپ میشود، لذا در هنگام خرید واترپمپ خود را متناسب به حجم و کارایی موردنظر خود انتخاب کنید. لازم به ذکر است قدرت درجشده بر روی کارتن و بدنه در ارتفاع صفر بوده و در صورت قرارگیری خروجی آب پمپ در ارتفاع فشار آن کاهش خواهد یافت.
- در بهکارگیری واترپمپ در فیلتر سامپ به قدرت آن توجه نمایید زیرا سیستم فیلتراسیون آکواریوم برای تصفیه آب بایستی در هر ساعت سه الی پنج بار آب را تصفیه نماید. برای تصفیه آب، قدرت واترپمپ بایستی سه الی پنج برابر حجم آب آکواریوم باشد.
- ورودی واترپمپ در بسیاری از مواقع توسط برگ و ذرات معلق مسدود شده و همین امر مانع مکش آن شده و در صورت استمرار این شرایط باعث فشار و خرابی پمپ خواهد شد.
- یکی از دلایل شایع در مرگ ماهیهای کوچک، بچه ماهیها و حلزونها کشیده شدن آنها به سمت پرههای واتر پمپ بوده به همین دلیل از جدا نمودن توری و پوشش فیلتر اجتناب نمایید.
- در هنگام انتخاب واترپمپ آکواریوم از برندهای معتبر که دارای قطعات یدکی هستند خرید کنید تا در صورت خرابی تعمیر آن امکانپذیر باشد.
- در صورت نصب واترپمپ در کف آکواریوم غذای تهنشین شده، املاح و لجن کف توسط آن کشیده شده و آب را گلآلود خواهد کرد.
- در بهکارگیری واتر پمپ به قدرت خروجی توجه کنید زیرا برخی از ماهیها نیاز به جریان قوی و برخی نیازمند جریان ملایمی هستند.
با سپاس از اینکه سایت تنگیتو را برای مطالعه این مقاله انتخاب کردید
2 پاسخ
عالی
عالی
ممنون از توضیحات مفیدتان